Wat is een ecologische tuin?

In een ecologische tuin wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en duurzaamheid. Je kunt hierbij denken aan de beplanting en de bemesting, maar ook aan de bestrating en het meubilair. In principe streef je bij het ecologisch tuinieren naar een zo duurzaam en natuurlijk mogelijke tuin.

Ruimte voor dieren

Het dierenleven wordt in een ecologische tuin zoveel mogelijk gestimuleerd.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van voederplateaus, vogelhuisjes of insectenhotels

Nectorplanten: een delicatesse voor vlinders

Maar ook door nectarplanten voor bijen en vlinders in je tuin op te nemen of een vijver(tje) voor het dierenleven in en om het water. En met enkele coniferen of dichte wintergroene struiken lok je meer vogels naar je tuin, net zoals met struiken die bessen dragen.

Al deze dieren in de tuin zijn niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Zo helpen bijen je bijvoorbeeld bij de bestuiving en helpen lieveheersbeestjes bladluis te bestrijden.

Gebruik natuurlijke materialen

Wie een ecologische tuin nastreeft, zal zoveel mogelijk gebruik willen maken van natuurlijke materialen. Zo kun je houten plantenbakken in plaats van plastic potten gebruiken. Ook je tuinmeubilair kun je van hout maken of houten meubilair kopen.

Het gebruik van inlands hout als de tamme kastanje is duurzamer dan bijvoorbeeld tropisch hardhout.

Bestrating: liefst zo natuurlijk mogelijk

In een ecologische tuin is vaak zo weinig mogelijk bestrating. De bestrating die je hier vindt, is van natuurlijk materiaal, dat het milieu zo weinig mogelijk belast. Denk hierbij aan bijvoorbeeld grind, schelpen of hout(snippers).